Vo svete lieta už viac ako 500 malých slovenských lietadiel

23.02.2013 Prievidza

Prievidza 22. februára (TASR) - Viac ako 500 malých motorových lietadiel typu WT9 Dynamic lieta v súčasnosti po celom svete.

Líder na slovenskom trhu vo výrobe lietadiel, firma Aerospool spol. s. r. o., ktorá lietadlo vyrába už dvanásť rokov, spúšťa v máji tohto roku informačný systém zameraný na evidenciu všetkých vstupných a výstupných materiálov cez čiarové kódy. Spoločnosť tak získa ľahké možnosti orientácie v spleti výrobkov, ktoré ňou prechádzajú.

Dynamic, ktorý sa vyváža hlavne do krajín ako Nemecko, Francúzsko a Brazília, je dvojmiestny dolnoplošník v rôznych hmotnostných kategóriách vyrábaný sendvičovou technológiou. "Sendvičová metóda je v podstate už klasická technológia, ktorá sa používa nielen pri výrobe lietadiel, ale napríklad aj áut. Metóda funguje tak, že tkaniny, ktoré sú v lamináte sa pozliepajú pomocou živice a know-how je v tom, akým spôsobom je tkanina poukladaná a pozliepaná tou živicou a aký druh tkanín sa používa. Vďaka sendvičovej metóde sa laminát stane veľmi ľahkým a tuhým materiálom, ktorý sa dá využiť aj pri konštrukcii lietadiel," vysvetlil Miroslav Maťaš z Aerospool spol. s. r. o.

Dynamicu spoločnosť v priebehu dvanástich rokov mierne upravila dizajn a vznikli jeho rôzne verzie. Jednou z úprav bola výmena pevného podvozku za zatvárací, vďaka tejto zmene sa ešte zlepšili jeho letové vlastnosti. Dynamic sa predáva v cene od 90.000 do 160.000 eur. Pracovníci ho môžu upraviť podľa želania zákazníka, ale to závisí od kategórie, v ktorej bude lietadlo schválené v rámci lietania v danej krajine.

Spoločnosť sa už v minulosti pokúšala o získanie dotácií od štátu, respektíve grantov od Európskej únie. "Určite by sme privítali finančnú pomoc Európskej únie na možné inovácie, žiaľ táto situácia je veľmi zložitá a komplikovaná pre získanie grantov a vyžadovala by si veľmi veľa úsilia," vysvetlil situáciu ohľadom finančnej pomoci Maťaš.

Dlhodobým plánom v Aerospoole je vývoz lietadiel do Spojených štátov, ázijských krajín a Afriky. "Na tom neustále pracujeme, všetko však závisí od lokálnych predpisov v spomínaných krajinách," uzavrel Maťaš.

Spoločnosť s dnes už viac ako 100 zamestnancami vznikla v roku 1991 a prioritne sa venuje dvom činnostiam. Prvou je výroba vlastného malého motorového lietadla Dynamic a výroba náhradných dielov na vetrone, druhou servis lietadiel, ktorý sa využíva aj pri viacerých leteckých súťažiach organizovaných na letisku v Prievidzi.
 

Vyberte región